Het natuurlijke proces ondersteunen met een geboortebal

Vorige week kwam er een vraag van een van de deelnemers van de vorige zwangerschapsyoga cursus. Zij was inmiddels 41 weken en vier dagen zwanger. Die baby zat nog prinsheerlijk in haar buik en had het daar prima naar zijn zin. Over twee dagen had ze een afspraak met de verloskundige om te kijken hoe nu verder en daarom reikte ze naar mij uit. Omdat er al wel lichte weeën activiteit was stuurde ik haar een aantal tips om het proces op natuurlijke wijze te ondersteunen, waaronder een inspirerend filmpje met oefeningen op de geboortebal.

Met oefeningen op de bal kan je er namelijk zelf voor zorgen dat de bevalling op gang komt (mits deze latent aanwezig is) en/of doorzet. Dat heeft onder andere te maken met de druk van de baby op de receptoren op binnenste bekkenrand waardoor er een signaal naar de hersenen gaat. De hersenen geven dan de opdracht om meer van het weeën stimulerende hormoon oxytocine te produceren. En meer oxytocine betekent effectievere weeën en daardoor een grotere kans op ontsluiting! Bekijk onderstaande video om te zien welke oefeningen nuttig kunnen zijn om een bevalling in gang te zetten.

Een geboortebal kan dus een heel praktisch hulpmiddel zijn om de bevalling in de latente fase op gang te helpen. En niet alleen dat, ook tijdens de bevalling kan het een verademing zijn om op je bal te zitten, hangen of leunen. Er is ontzettend veel mogelijk: je kunt hem gebruiken op de grond, bank of bed om op te rusten. Heerlijk om vol overgave de bal te omarmen voor een diepe ontspanning tussen de weeën door.
Je kunt ook zittend op de bal cirkelende bewegingen maken of bouncen. Door de flexibiliteit van de bal behoudt het bekken haar beweeglijkheid en kan je lekker heen en weer wiegen, er is meer ruimte in het bekkengebied en hiermee help je je baby op de weg naar buiten.
En wat dacht je van dansen?
De video hieronder is een van mijn favoriete videos die ik graag laat zien aan mijn cursisten. Met een groovy song op de achtergrond danst Deana door haar weeën heen. Want wie zegt dat het alleen maar zen en slow en langzaam mag gaan? De ritmische bewegingen op de beat zijn heel natuurlijk, dus laat je inspireren door de videos, creëer je eigen favoriete afspeellijst en dans je lijf lekker los op de bal!

Wil je meer inspiratie over het gebruik van de geboortebal en er ook mee oefenen? Tijdens de Basiscursus Natuurlijk Bevallen gaan we op zoek naar de perfecte geboortehoudingen voor jou…mèt geboortebal!

PS twee dagen later, in de ochtend, ontving ik een berichtje van de betreffende cursiste: de baby was geboren! Zou ze de oefeningen op de bal hebben gedaan? Ik weet het eerlijk gezegd nog niet, maar het heeft mij in ieder geval geïnspireerd om deze blog te schrijven

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.