Zen Mama & Baby

Struinend door mijn archieven op zoek naar een passende foto voor de babymassage lessen kwam ik bovenstaande foto tegen. Herinneringen kwamen naar boven en ik sloeg aan het mijmeren.
Die kleine peuter die je daar ziet, dat is mijn dochter Daantje. Ze was daar bijna twee jaar oud en inmiddels is ze al lekker aan het puberen dus we hebben het hier over negen jaar geleden. Terug in de tijd realiseer ik mij dat dit echt een heel bijzondere periode was. Met Daantje had ik zelf enkele cursussen gevolgd en ze vond het heerlijk om gemasseerd te worden. Omdat ze het zo fijn vond wilde ik de technieken van de Indiase Shantala babymassage graag doorgeven. In combinatie met postpartum yoga heb ik een aantal jaren met veel plezier deze cursussen aangeboden, totdat ik even te druk was met andere zaken en deze lessen een tijdje ben gestaakt.
Tot kort geleden dus. 

Er kwam een vraag van een van de cursisten in de zwangerschapsyoga les.
Ze was nu voor de derde keer bij mij in de zwangerschapsyoga les.
Tijdens haar eerste en tweede zwangerschap had ze ook een geboortecursus en zwangerschapsyoga lessen gevolgd. Nu met haar derde kindje in de buik pikte ze nog gauw een paar lessen mee zo vlak voor de bevalling, om nog even te genieten van wat momentjes me-time en ontspanning. Ze had met haar eerste kindje ook zo genoten van de babymassage lessen en van haar kwam de vraag: of ze zich daar weer voor kon inschrijven?

Haar vraag was voor mij een uitnodiging om opnieuw te voelen of dit iets is waar ik weer mee verder wilde. Daar kwam een heel duidelijke ja op. Ik voelde namelijk al langere tijd een verlangen om weer meer groepen fysiek te begeleiden en vrouwen onderling te verbinden en empoweren en natuurlijk de band tussen moeder en kind te versterken. De babymassage lessen lenen zich daar uitstekend voor en dat heeft zich in de praktijk al direct bewezen. 

Ik wist daarom meteen dat het concept hetzelfde zou zijn als voorheen: babymassage in combinatie met postpartum yoga.
Want wat is er nou fijner dan dat je baby tevreden in slaap sukkelt na een massage en je vervolgens alle aandacht aan je zelf kunt besteden? Tijdens het postpartum onderdeel doen we oefeningen voor ontspanning, het bij jezelf blijven, het diepere voelen en natuurlijk ook spier opbouwende oefeningen voor buik en bekkenbodem. Met een beetje geluk lukt het om een half uurtje te oefenen. En als de babies onverhoopt toch nog wakker zijn dan passen we de oefeningen aan of doen we ze samen. Want zo gaat het thuis ook. Je leert dus heel praktische oefeningen die je in het dagelijkse leven kunt inpassen. 

In het middelpunt staan natuurlijk de babies. Zij bepalen hoe een les verloopt en of er wel of niet gemasseerd wordt die les. Want soms hebben ze gewoon geen zin. Of ze slapen de hele les, dat gebeurt ook wel eens. Een slapende baby laat je het liefst lekker slapen als het kan. Je wilt dat je baby goed uitgerust en lekker in zijn of haar velletje zit voordat je aan het massage ritueel begint. Zeker in de beginfase. Herkent je baby eenmaal de handelingen dan kan je de massage ook inzetten als tool om de baby tot rust te brengen. 

Laatst tijdens de les was het raak. De baby van Sophie lag bij aankomst heerlijk te slapen dus we hebben haar lekker in haar mandje erbij gelegd (naast een andere baby die de dag ervoor zijn eerste prikjes had gehad, wat een contra-indicatie is voor massage). En denk maar niet dat die kleine van Sophie wakker werd hoor. Niks massage dus en Sophie had het nakijken. Haar baby presteerde het om nog steeds half slapend, na anderhalf uur, de les te verlaten.

Diezelfde middag ontving ik van Sophie een prachtige foto. 
Haar baby was eindelijk uitgeslapen en ze besloot het thuis opnieuw te proberen. Haar kindje stond er op dat moment helemaal voor open en was zo aan het genieten van de massage!

Dat is op de foto duidelijk zichtbaar, en de blik en de verbinding tussen moeder en kind spreken boekdelen. 
Zo mooi om te zien!

Uiteraard heb ik Sophie gevraagd of ik deze intieme foto mocht delen en dat vond ze goed. 
Wat ik, om begrijpelijk redenen, niet mocht delen was het prachtige filmpje dat was gemaakt bij opa en oma en dat ze mij later nog stuurde. 
Een filmpje van een blote baby in diepe ontspanning, in buikligging op de blote benen van haar moeder, helemaal volgens de Shantala methode met op de achtergrond zachte rustgevende muziek (hier te vinden op Spotify).

Sophies ouders waren diep onder de indruk en het filmpje vulde mijn hart met dankbaarheid. 
Ik realiseerde mij hoe speciaal het is wanneer een baby in deze eerste levensbehoefte, aanraking, zo rijkelijk wordt voorzien.
En hoe bijzonder dat eigenlijk is in deze huidige tijd, dat een jonge moeder zo uitgebreid de tijd neemt om haar baby op deze manier alle aandacht te geven die het zo hard nodig heeft.

Daarom bij deze een grote dankjewel voor Sophie voor het delen van haar ervaring en voor de inspiratie die zij mij heeft gegeven om dit blog te schrijven.

Wil jij ook graag leren je baby te masseren en opnieuw verbinden met jezelf? Ongeveer iedere maand gaat er een nieuwe lessenserie van start.  
Wil je weten wanneer klik dan hier voor de nieuwe data.

Alle liefs, 

Aurora 

Gepubliceerd op
Gecategoriseerd als Agenda

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.